Vuosi vegaanina

Tästä tekstistä tulee muutaman viikon päästä vuosi:
Ja sehän tarkoittaa sitä, että siitä, kun jätin eläinkunnantuotteet pois ruokavaliostani, on nyt tänään aikalailla tasan päivälleen vuosi. Hassua miten asiat ovat tuosta muuttuneet. En edes mieti syömisiäni enää, vaan kaikki menee niin rutiinilla, enkä osaisi edes oikein kuvitella enää syöväni vaikka lihaa. Ei ole minkäänlaisia mielihaluja edes juustoa kohtaan, joka oli ennen se mun suuri rakkaus.
Monet aina kysyykin että etkö sä sitten ennen tykännyt lihasta. Tykkäsin. Ihan sairaasti. Hyvä pihvi, tai pekonileivät oli mun suurinta herkkua. Juustoa käytin aina kaikkialla missä mahdollista, maitoa kahvissa ja karkkien liivatteet tai koppakuoriaisjauheet ei olis voineet vähempää kiinnostaa. Vegaanit oli jotain seinähulluja ituhippejä jotka ei ymmärrä elämästä, ravinnosta tai biologiasta mitään, ja ovat vaan vieraantuneet luonnosta. Ja tässä sitä nyt ollaan.
Kahvinkin oon oppinut juomaan mustana
Nyt en voisi kuvitellakaan syöväni lihaa, juustoa tai kananmunia. Yök. Hullua miten paljon niiden himoitseminen olikin vain tottumiskysymys. Sitä paitsi, esimerkiksi kasvisperäisiä juustoja ja hampparipihvejä on niin helppo ostaa kaupasta, että miksi ihmeessä edes söisin sitä “oikeaa” versiota, kun vegeversioita on niin paljon myös saatavilla? Mutta haluan vielä korostaa, että 2v sitten en olisi ikinä voinut kuvitellakaan olevani vegaani. Oikeasti, en siis ikipäivänä. Pidin vegaaneja aivan pipipäinä. Eli siis ymmärrän hyvin miksi monet eivät ajattele pystyvänsä siihen, niin mäkin ajattelin (koska juusto! Pekoni!) ja se riippuu ihan ihmisestä että haluaako edes. Itse oon sitä mieltä että kaikkien pitäisi ihan yleissivistyksen vuoksi vähän perehtyä asiaan, jotta sitten voi sen perusteella tehdä päätöksen. Ilman minkäänlaista tiedonhakua ja silmien avaamista on vähän typerää lähteä tuomitsemaan yhtään mitään ihmisryhmää (kuten mä tuomitsin vegaanit :D).
Mulle eläinten oikeudet ja hyvinvointi on niin tärkeä asia, että tarpeeksi kun oli tullut infoa, ei tarvinut kahta kertaa miettiä mitä teen ja mitä syön. Mutta ei kaikille eläintenoikeudet ole millään lailla sydänasia (ja se on ihan ok!) eikä näin ollen ne säälittävät kuvat pikkupossuista herätä mitään erityisiä sympatioita. Mutta sitä en tajua miten ihmisiä ei kiinnosta tämä luonnonsuojelupuoli ja maapallon tulevaisuus, ja suljetaan vaan silmiä eläintuotteiden kuormituksesta luonnolle. Se kuuluu meille jokaikiselle tätä maata tallaavalle tyypille vähintään yrittää säästää lapsenlapsenlapsille edes jotain mahdollisuuksia elämälle.
Tää murunen ei oo vege! 
Ihminen on muutenkin sekasyöjä, eli me selvitään syömällä mitä vaan. Se myös tarkoittaa, että me selvitään myös syömällä vain niitä rehuja. Ihan samanlailla kuten sekasyöjän pitää miettiä terveysvalintoja ravinnossa, niin täytyy vegaaninkin. Vegaanikin voi lihoa, olla monenlaisian vitamiinien ja hivenaineiden puutostilassa ja olla sairas. Koska hei, sipsit, ranskalaiset ja kaljakin on vegaania, vegaanius ei automaattisesti tarkoita terveellisiä elämäntapoja. Mutta oman kokemukseni mukaan tämä mun viimeisin vuosi on ollut mun elämäni tervein vuosi. Olen ollut vähemmän kipeänä kuin ikinä, lihasmassaa on tullut lisää, treenit sujuneet hyvin, olen palautunut hyvin, energiaa riittää treenien lisäksi töissä ja arjessa, sekä aineenvaihdunta toimii paremmin kuin koskaan. Enkä käytä mitään lisäravinteita, syön ihan vaan kunnollista oikeaa ruokaa säännöllisesti ja tarpeeksi. B12-vitamiinia saan kasviperäisistä juustoista ja -maidoista yms joihin sitä on lisätty. En sen kummemmin stressaa tai suunnittele ruokiani kuin ennenkään.
Proteiinista, kalsiumista ja raudasta en edes ala kirjoittamaan, jokainen voi käyttää googlea ja nähdä miten hyvin niitä kaikkia saa kasvikunnan tuotteista. Myös käsityksen, että vegaanit syö pelkkää salaattia, jätän omaan arvoonsa. On tofunakkeja, cheddaria, “pihvejä”, kasvis-lihapiirakoita ja ties mitä. Sekä tietenkin ne ranskikset <3 Leipä ja pasta käyvät vegaanille myös. Miksi ihmeessä ihmiset luulee että kasvissyöjät riutuu nälässä salaatinlehtiä pupeltaen? Varsinkin kun nykyään on tuo googlen ihmeellinen maailma. Etippäs vegan junk food ja kerro mulle että kasvisruoka on tylsää 😀
Hurjaa miten paljon on kyllä voinut ajatukset ja asenteet muuttua reilussa vuodessa. Ja ärsyttää, etten ole ottanut asioista aiemmin selvää. Perhana kun olis tajunnut googlailla muutamia juttuja jo vaikka 5v sitten. Uskon, että jos olisin nähnyt esimerkiksi tietyt dokumentit jo nuorempana, olisin jo silloin ryhtynyt vegaaniksi. Se oli niin itsestäänselvää sen jälkeen, kun olin ottanut vähän asioista selvää, enkä silloin kuitenkaan tiennyt vielä mitään verrattuna siihen paljon vegaanipropagandaa mun päässä nyt tällä hetkellä on 😀 Ainoa asia mikä vegaaniudessa mua kaduttaa on se, etten ruvennut aiemmin. Ja no välillä on ikävä Fazerin sinistä.
Jos eläinperäisten tuotteiden vähentäminen kiinnostaa, niin suosittelen tsekkaamaan nää dokkarit:
-Food inc
-Food matters
-Forks over knives
-Vegucated
-Cowspiracy
-Earthlings (mutta tää on vähän propagandaa mun mielestä… varsinkaan Suomessa niin ei ihan mene asiat noin 😀 )
Seuraan myös instagramissa muutamia vegaani-sivuja:
-@plantbasedlogic
-@veganfoodspot
-@go_vegan_or_go_fuckoff (aivan sairaan hauska ja vihainen äijä 😀 )
-@veganstreet
-@416vegan (memejä lähinnä)
Santeri on ollut alusta alkaen pelkästään tukemassa vegehommissa <3
Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska vegaaneja löytyy moneen junaan, ja myös aikamoista propagandaa näkee välillä, mitä en itse ainakaan usko todeksi. Eli lähdekriittisyyttä tässäkin kannattaa harjoittaa, ja muistaa, että Suomessa eläimillä ei asiat todellakaan ole niin huonosti kuin vaikka Jenkeissä tai Etelä-Amerikassa (tai täällä Espanjassa..), joissa etenkin tehotuotanto on polkenut eläinparat aivan jalkoihinsa. Eli jos käytät lihaa, maitotuotteita tai kananmunia, käytä ainakin suomalaista ja luomua. Ei ole täynnä antibiootteja ja hormonejakaan samanlailla kuin muualta tulevat, ja tietää sitten niiden oloistakin hyvin paljon.
Vegaaniuden hyödyt niin terveyden kuin ilmastonkin kannalta ei enää ole edes niinkään mielipideasia, vaan valitettavaa faktatietoa. Suosittelen perehtymään asioihin, ja vaikkei vegaanius oliskaan sun juttu, niin eläinperäisten tuotteiden vähentäminen on kyllä jokaikiselle ihmiselle suositeltavaa. Etenkin nuo terveysjutut ja ihmisen biologia, esim. suoliston kehitys vrt. ruokatottumusten kehitys viimeisessä sadassa vuodessa on mun mielestä sairaan mielenkiintosia hommia! Niistä jaksaisin lukea juttuja ihan loputtomiin (eikä siis oo vegaanipropagandaa vaan ihan “puolueettomien” tiedemiesten tutkimuksia :D)
Näköjään tuli tällänen stereotyyppinen paasaaja-vegaani-postaus mutta whateverrrrr. 
@VOIKUKKAJJ

@VOIKUKKAJJ
Helpot keksit! Mun snäpistä löytyy aina välillä näitä mun kokeiluja (@Emiliabjj). Nää siis n. 10minuutiksi 175-asteiseen uuniin jos haluat testata.

Ja välillä jotain terveellisempääkin 😀

Jaaaaa ei niin terveellistä 😀 Falafel ja ranut <3 <3 <3
Pakko vielä loppuun hehkuttaa mun duunia Sofia-opistolla Fuengirolassa <3 

5 thoughts on “ Vuosi vegaanina

 1. Samaistun aika isosti 🙂
  Loistavaa että monet urheilijatkin on löytäneet vegaaniuden nykyään, niin se näyttää muillekin että se on oikeasti terveellinen elämäntapa eikä mitään new age -hössötystä

 2. Ihmisillä taitaa olla aika paljon noita ituhippimielikuvia vegaaneista. Monethan ei varmaan tiedä niitä tavanneensa ellei oo tavannut sellasta paasaavaa yksilöä. 😛

  Ja vähänkö mä oon happy, ettei sit joulukuussa tartte yksinään miettiä kuinka hankalaksi tekee omalla kasvissyöjyydellään muiden elämän Malagan treenilomalla. <3 -Aino

 3. Hyvä teksti! Se on kyllä ihmeellistä, miten ne "lempiruuat" voi muuttua, kun vähän asenteet muuttuu. Terveisin entinen juustonrakastaja 😀 Ei oo yhtään ikävä! Mulla tulee enskuussa kans eka vuosipäivä vegaaniksi alkamisesta, elämäni paras päätös myöskin 🙂
  -Marianna J-

 4. Lopetin blogin lukemisesi kun aloitit vegaani höpötykset. Palasin takaisin “sattumalta“ kun kirjotin googleen bjj blogit. No taashan täällä jotain turhaa höpinää jauhetaan. Ehkä huonoa sattumaa. Se on just niinku sä sen itekki sanoit. Kyseessä on pipipäiden ituhöpöilyä. Lihan syönnissä ei ole mitään ongelmaa, vaan siinä miten sitä lihaa saadaan lautaselle. Luuleeko ihmiset oikeasti, ettei niissä tuotteissa mitä vegehöpöt laittaa lautaselle ole mitään eettisesti arveluttavaa? Kannattaa vähän miettiä pidemmälle maailman menoa. Jokainen paasaa aina omiin näkemyksiin sopivia asioita ja niitä on helppo perustella.

 5. Ihan mahtavaa! Jatka samaa linjaa! Mutta B12 suosittelen syömään lisänä, että saa varmasti tarpeeksi. Liiasta saannista ei ole haittaa, mutta puute on vakavampi juttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *