Kolme vuotta jo Espanjassa! Mitä tänne muuttoa suunnittelevan tulisi tietää?

Yli 3 vuotta on nyt asuttu Espanjassa, tarkemmin ottaen Benalmadena-Costalla Malagan ja Fuengirolan välissä. Nyt ollaan päästy siihen pisteeseen, että paluu pysyvästi Suomeen on alkanut tuntua hyvin vieraalta ja vähän jopa ahdistavalta, vaikka sieltä kaipaankin ystäviäni ja perhettä edelleen jatkuvasti. Onneksi kovin monia ei haittaa tulla meille kyläilemään, ja vierashuone onkin ollut kovassa käytössä, jolloin saa aina aimo annostuksen Suomea tänne etelään.

Hyviä puolia:

1. Ihmisten yleinen rentous ja aurinkoisuus.

Mikään ei ole muutamasta (kymmenestä) minuutista kiinni: kaupassa kalatiskillä myyjä perkaa lohen asiakkaalle vaikka olisi minkälainen jono takana ja pankissa autetaan ystävällisesti ihan missä vaan pikkuasiassakin muista odottavista ihmisistä huolimatta, eikä kukaan jonottajista todellakaan valita. Suomen sekuntiaikataulut ja muutamankin minuutin odotuksesta tuhahtelevat ihmiset olisivat täällä ihan kauhistus paikallisille. Ihmiset myös yrittävät parhaansa mukaan auttaa kielimuurista huolimatta pienissäkin asioissa, ja onnettomuuksien sattuessa paikalle juoksee heti auttajia välillä liikaakin.

2. Tuoreet hedelmät&vihannekset yms ruokavalikoima

Ja niiden halvat hinnat. Täällä on helppo syödä monipuolisesti ja terveellisesti, ja silti jää rahaa muuhun kivaan. Joka kulmalla on fruterioita, joista saa pilkkahintaan luomuhedelmiä ja -vihanneksia paikallisiltakin tuottajilta, ja myös itse on helppo kasvattaa vaikka mitä ihanaa omalla terassilla, kun kelit on läpi vuoden suotuisat hedelmille yms. Meillä on esimerkiksi aloe veraa, melonia, tomaattia, paprikaa, yrttejä ja minttua, kesäkurpitsaa ja mansikkaa terassilla, ja mm. granaattiomenaa ja banaania pihapiirissä villinä. Lihansyöjille täällä on tarjolla huomattavasti laadukkaampaa lihaa ja etenkin mereneläviä, kun vaan hieman näkee vaivaa ostaakseen luomua ja lähituotettua, eikä perusmarkettien hormoonilihoja.

3. Kesä kestää 2 viikon sijasta 8kk

Ja se 4kk milloin ei nyt ihan paikallisten mielestä rantakelit ole, on myös silti suhteellisen aurinkoista, ja oikeastaan sellaista Suomen hyvää kesää. Ulkona kun on jatkuvasti ihana ilma, on rajaton määrä mahdollisuuksia miten viettää luppoaikaa. Suppailu, vaeltaminen, rannalla olo, treenaaminen ulkona ja ihan vaan vaikka piknikille lähtö ovat kaikki aika paljon houkuttelevampia täällä kuin Suomessa.

4. Edulliset hinnat

Vaatteet, tavarat, bensa, kosmetiikka, lääkkeet, kaikki palvelut kampaajasta eläinlääkäriin ja etenkin ruoka ja alkoholi. Ylipäätään elämisen kustannukset ovat täällä edullisemmat ja rahaa jää per kuu enemmän hupulointiin, tai jos olisi fiksu niin säästöön. Toki jotkut asiat ovat kalliimpia, mutta me selvitään täällä tosi hyvin paljon pienemmilla kuukausituloilla kuin Suomessa ilman mitään eroa elintasossa. Sähkö, vesi ja vuokrat ovat aikalailla samoissa lukemissa kuin Suomessa, jopa kalliimpia riippuen paljon ilmastoinnin käytöstä.

5. Iltapainoitteinen elämä

Kun Suomessa kaikki paikat ovat jo kiinni ja kadut autioina, täällä vasta tehdään lähtöä ravintoloihin, ja ihan yleistä on että lapset ovat toki menossa mukana hyvinkin myöhään. Eikä kenellekkään tulisi mieleenkään soittaa lastensuojeluun jos vanhemmilla sattuu olemaan viinilasilliset nenän edessä. Niin vaate-, ruoka- ja kaikki muut mahdolliset kaupat ovat auki yöhön saakka, monet apteekit 24h ja elokuviin voi hyvin mennä puolenyön aikaan. Silti aamulla kahvilat, virastot, kaupat ja rantakojut aukeavat viimeistään yhdeksältä, eli niin aamu- kuin iltaihmisetkin saavat toteuttaa itseään, toisin kuin Suomessa, jossa lähes kaikki aukioloajat on suunniteltu 8-16 työajan mukaan.

6. Alkoholikulttuuri

Täältä saa kaikkea kaljasta koviin viinoihin aivan naurettavan halvalla jokaikisestä pikku kulmakioskista, ruokakaupasta ja lehtikojusta, ja silti katukuvassa hyvin harvoin näkee ketään humalaista, ja jos näkee, niin ne on lähes poikkeuksetta turisteja. Ja valitettavan usein tosiaan suomalaisia turisteja. Ei ole mitään anniskelulupaviidakoita, viinan tarkkoja myyntiaikoja, alkoa, kukkahattutätejä tai muutakaan tiukkaa säännöstelyä. Ja silti homma toimii!?! Vähän aikaa sitten näin uutisen, kuinka suomalainen nainen kauhisteli kuinka täällä oikeen kaupassa pistettiin kytköhintaan coca-colaa ja rommia, kuinka nyt lapset näkee sen ja saa huonoja vaikutteita kun tällälailla nyt rohkaistaan alkoholinkäyttöön. Siis mitä ihmettä? Kukaan suomalainen ei voi valittaa muiden maiden viinakäytännöistä niin kauan kun meillä on niin järkyttävän isoja ongelmia alkoholistien ja alkoholin verotukseen ja Viron viinanhakureissuihin liittyvien asioiden kanssa. Se on jännä miten maassa, missä viinaa saa helposti mistä vaan, ei ole ongelmia sen kanssa, ja maassa, jossa sitä ei saa mistään vahingossakaan eikä varsinkaan älylliseen hintaan, on hirveät ongelmat ja alkoholinsaantia vaan vaikeutetaan jatkuvasti.

Huonoja puolia:

1. Eläinten oikeudet

Tämä on ehkä minua se kaikkein eniten täällä häiritsevä asia, mikä toisaalta kertoo monista muistakin ongelmista täällä, kuten yleisestiä itsekeskeisyydestä ja välinpitämättömyydestä. Härkätaistelut, koiratappelut, galgojen hirttämiset, eläinten tuosta noin vain hylkäämiset ja täydet kodittomien eläinten tarhat ovat ihan vain jäävuoren huippu näistä ongelmista.  Vaikka me autetaankin mitä voidaan sijoituspentujen kanssa ja yleisesti etsimällä kiinnostuneille sopivia koiria täältä, nin aikamoista tuulimyllyjä vastaan taistelemista tämä on. Niin kauan kun monet ihmiset täällä ajattelevat eläimiä huonekaluina tms tavaroina, ei tämä ongelma vaan yksinkertaisesti lopu. Mutta tässä asiassa onneksi kaikkien on helppo auttaa: adoptoi hätää kärsivä koira tai kissa täältä, lahjoita ruokaa, vilttejä, pesutarvikkeita tai ihan rahaa, jota kipeästi tarvitaan esim. eläinlääkärikuluihin, ota sijoituskoira tai ihan vaan jaa Facebookissa sun mielestä söpöin koditon pentu joltain tarhalta.

2. Mañana-ajattelu

Jos sähköt katkeaa, netti ei toimi tai vaikka kuumaa vettä ei tule, on aivan turha odottaa ketään apuun samana tai edes vielä seuraavana päivänä, ellet satu olemaan korjaajan salainen ihastus tai äiti. Sitten joskus ehkä saattaa joku tulla katsomaan ongelmaa, jos planeetat on oikeassa asennossa suhteessa aurinkoon, siskon tytön kaimalla ei ole mitään kissanristiäisiä,  ei ole siestaan liian lyhyt aika ja korjaajaa sattuu juuri silloin vielä huvittamaan.

3. Virastot, poliisilaitos, yms “virallinen” asiointi 

Liittyy kohtaan 2 mutta ansaitsee kyllä aivan oman numeronsa. Voisi kuvitella, että moninkertaisesti Suomea väkiluvultaan suurempi Espanja haluaisi kaiken mahdollisen asioinnin tapahtuvan esim. netin kautta välttääkseen  arkistoitavien papereiden määrää jonka tekemiseen tarvitsee jo puolet sademetsistä, ja jolla ei ikinä tehdä mitään. Mutta eeeheeei. Mitään ei voi edes aloittaa tekemään netissä, vaan on mentävä paikanpäälle moniin eri virastoihin yksinkertaisiakin asioita varten, ja jokaiselle asialle on omat paperinippunsa. Täällä on ihan ammatikseen tälläisissä asioissa auttavia ihmisiä, asianhoitajia. Suomen byrokratiasta olen lukenut lähiaikoina paljon valituksia, mutta ne ongelmat paria poikkeusta lukuunottamatta eivät ole mitään tänne verrattuna. Saatat ihan hyvin saada naimisiin mennessäsi nimenvaihtoa varten virastoajan parin vuoden päähän. Yksinkertaiseksi luulemasi asia muuttuu monen päivän operaatioksi ja monessa eri virastossa ja rakennuksessa ravaamiseksi, jotka kaikki haluavat eri määrän kopioita passistasi ja eri lomakkeita,joissa kysytään äitisi tyttönimeä ja isovanhempiesi nimiä (ihan oikeasti, mm NIE-numeron hakemukseen), jotka arkistoidaan jonnekkin salaiseen passikopioiden luvattuun maahan, jossa niihin ei kukaan elävä olento tule enää ikinä koskemaankaan.

4. Sähkö, vesi, liittymät ja netti

Huono asia sekä hintojensa että laatujensa vuoksi. Täällä ei ole esimerkiksi käsitettä “rajaton netti” puhelimeen, huonot ja hitaat netit kotiinkin maksavat moninkertaisesti mitä huippuhyvät Suomessa. Asunnot on talvella just niin kylmiä kun ulkona on, ja kesällä meiltä löytääkin kaks hobittia harhailemasta sormuksen kanssa kun silmät sulaa päähän jos katsookin ulos, mutta ilmastoinnin käyttö on niin saakelin kallista ettei sitä viitsi käyttää.

5. Liikenne

On yllättävän vaarallista ja pelottavaa ajaa, kun kukaan ei noudata minkäänlaisia liikennesääntöjä. Mulle sattunut kolari johtui siitä kun motarilla mun kylkeen kaistaa vaihtanut jantteri ei vaan muistanu kattoa onko siinä kaistalla jo joku. Liikenneympyröissä vilkun näyttäminen kumpaan suuntaan vaan voi tarkottaa ihan mitä vaan, kääntymistä, jatkamista ja jopa pysähtymistä, koska hätävilkut kun vaan laittaa päälle saa auton jättää mihin vaan kuinka pitkäksi ajaksi vaan . Jos vähän kopauttaa toisen autoon, niin senkus levittelee käsiä ja hokee “accidento!” niin ei tarvi mitään korvauksia miettiäkään maksavansa. Ihmiset kiilaa, ohittelee ja ylipäätään ajaa kuin seinähullut, koska hei kuhan mä nyt kerkiin nopsaa sinne minne haluun nii kyllä muut mua tietenki väistää, oonhan mä maailman napa kuitenki. Parkkeerata voi ihan miten haluaa ja minne haluaa, kun eihän kukaan muu sitä autoaan parkkiruutuun olisi halunnutkaan laittaa. Mutta hyvänä asiana näen sen, että jalankulkijoille annetaan aina tilaa, ja jos jarrutat vähänkin liian myöhään, voi hyvinkin siitä suojatieltä vilahtaa pari keskisormea.

6. Oma napa

Ajattelin listata tän ihan omana, vaikka tämä nyt liittyykin oikeastaan melkeinpä kaikkiin kohtiin. Tähän liittyy niin myöhästyminen sovituista tapaamisista kuin nuo eläinsuojeluasiat, ja yhtälailla roskaaminen ja liikennekäyttäytyminen. Jonoissa ohitellaan miten halutaan mitään sanomatta, häpeämättä voidaan ottaa vaatekaupassa se kiva paita toiselta melkein kädestä, ja ravintolassa huudetaan tarjoilija luokse vaikka olisi toisen pöydän palvelu selvästi kesken. Mä oikeasti kävin kiivaan väsytystaistelun Niken liikkeessä kerran kengistä, kun otin laatikosta kengän kysyäkseni myyjältä sen oikeaa hintaa, ja sillä välin yksi espanjalainen kävi nappaamassa laatikon ja toisen kengän itselleen. Onneksi mulla on näin jäätävät haukkarit niin se mies luovutti sitten vartin tuijottelun jälkeen laatikon ja kengän takaisin.

7. Luonnonsuojelu

Luonnon arvostus on täysin olematon käsite,ja asenne näkyy myös toki siinä eläintensuojelussa. Suomalaisena mulle on tärkeää ja rakasta puhdas, koskematon luonto ja kaikki mikä siihen liittyy. Esimerkiksi roskaaminen on ihan mahdoton ajatus enkä ymmärrä miksei sitä pepsi-tölkkiä voi vaan viedä roskikseen vaan pitää heittää luontoon. Täällä ihan ilman mitään häpeää heitetään kodin roskapussit autosta vaan tienlaitaan, rannat ja merivesi ovat monesti kohdasta täynnä roskia (osa syystä on toki turistien), lajittelusta ei ole mitään tietoakaan (periaatteessa on, mutta valitettavan moni taho kertoo kaikkien roskien lopulta silti vaan päätyvän samaan paikkaan) ja esimerkiksi juuri virastoissa turhaa paperia vaaditaan ihan älyttömiä määriä.

8. Siesta

Tämä toki on monen mielestä hyvä asia, ja mietinkin pitäisikö tämä olla sittenkin hyvissä puolissa mutta ei. On se vaan niiiiin epäkäytännöllistä, että parhaaseen asioidenhoitoaikaan jokaikinen paikka on kiinni. Ravintolat, virastot, poliisilaitos yms ovat kaikki siestalla n. klo 14-17. Ja kun olisivatkin kaikki saman ajan kiinni! Mutta eeeeii sehän olis aivan liian helppoa ja selkeetä. Joku paikka voi olla 13.30-16, joku 14-18, joku 15-18, joku 14-17 jne. Ei siis järjen hiventäkään. Ja kun sitä täällä pohdittiin että pitäisköhän tää perinne poistaa niin hyvä ettei koko maa mennyt lakkoon. Niinpä siesta on ja pysyy. Ja onhan se toisaalta aika hauska ja hyvin, hyvin espanjalainen kulttuuriperinne loppujen lopuksi. Mutta myös hyvin ärsyttävä.

 

Kaiken kaikkiaan, Espanja on kohdellut meitä kahta maahanmuuttajaa oikein hyvin. Ollaan tutustuttu mahtaviin uusiin tyyppeihin, saatu nauttia ihanista ilmoista ja kaikki asiatkin on aina loppujen lopuksi hoituneet. Voin lämpimästi suositella tänne muuttoa kelle vain, kun vaan varautuu siihen, että suomalainen säntillisyys joutaa täällä roskikseen. Eikä se ole välttämättä millään lailla huono asia. Kaikissa maissa on hyvät ja huonot puolensa, Suomessa ahdistaa se sääntöviidakko, täällä säännötön viidakko.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *