Sponsorointi, yhteistyö, promotyöt ja näkyvyys

Nykyään tuntuu, että jokaisella kuntosaliin tai minkä lajin vaan kisoihin päin katsoneellakin on instagramin biografiassa ”sponsored by” jotain. Ajattelin hieman availla sanallista arkkuani ja kertoa miksi tämä ei ole pelkästään hyvä asia, ja kuinka se iskee vielä omaan nilkkaan monia näitä ”sponsoroituja” urheilijoita sekä vaikuttaa muidenkin sponsoreiden avulla elantoaan vain osaksikin elämään.

Total Shop & Thero Design have my back <3

Aloitetaan siitä, miksi sponsoroitu on yllä lainausmerkeissä. Minulle sponsorointi tarkoittaa urheilu-urani RAHALLISTA tukemista. Yhteistyö voi sitten olla pelkkiä tavaroilla, varusteilla, palveluilla ja näkyvyydellä käytävää kauppaa.  Jonkin asian mainostaminen yhteisestä sopimuksesta kertaluontoisesti ei myöskään ole sponsorointia, vaan promoamista.

Miksi näillä sitten on väliä? Mitä se kellekkään muulle kuuluu sanooko joku -15% alennuskoodin saamista sponsoroinniksi? Miten se vaikuttaa minun elämääni, jos joku välttämättä haluaa kertoa olevansa sponsoroitu urheilija vaikka saakin pari kertaa vuodessa hieman tavaroita? Kuvitellaanpa, että olen jonkin firman markkinointivastaava, ja saan joko useita 1000-2000 seuraajaa omaavaa erilaista henkilöä, urheilijaa, bloggaajaa yms, mainostamaan tuotteitani ilmaiseksi, pelkkiä tuotelahjoja antamalla tai jopa vain myymällä heille tuotteitani alennettuun hintaan, tai sitten jonkun ehkä tunnetumman tai menestyneemmän henkilön tekemään saman työn, mutta hänelle joudumme maksamaan tästä näkyvyydestä. Aika moni valitsee totta kai edullisemman vaihtoehdon.  Näin tehdään heti muille sponsoreilla päätulonsa tekeville ja uransa mahdollistaville tulevaisuuden sopimuksien tekeminen vaikeammaksi. Ja miksi? Vain että päästään sanomaan olevansa sponsoroitu urheilija. Olen huomannut, että fitnes-lajien suosion myötä tälläinen “sponsorointi”-kulttuuri on yleistynyt ihan räjähdysmäisesti.

Bisnesnäkökulmastahan tuo on loistava  keino tuoda tuotteitaan ja palveluitaan esille ilman mitään rahallista panostusta.  Mutta mitäs sitten, kun tällä ilmaiseksi työtä tekevällä urheiljalla alkaakin tulla vaikka lisää menestystä, seuraajamäärät moninkertaistuvat ja näkyvyyttä alkaa olla ihan omasta takaa tarpeeksi. On aika vaikea neuvotella uudestaan sopimuksia rahallisesti hyödyllisemmiksi, jos olet jo ilmaiseksi tai jopa tosiaan pelkkiä alennuskoodeja vastaan markkinoinut ahkerasti. Itse en myöskään tule ihan periaatteesta hankkineeksi tuotteita yrityksiltä, jotka selkeästi harrastavat tälläistä markkinointia. Se on mielestäni hieman sellaista hyväuskoisten julkisuudenhakuisten aloittelevien urheilijoiden tai bloggareiden tai vastaavien hyväksikäyttöä, eikä anna firmasta mitenkään erityisen ammattimaista kuvaa, kun jokaisella on antaa alennuskoodia tuotteille ja 20 tytölle lukee instagramissa “sponsored by” sama firma.

Nykyään huomaa myös firmojen ottaessa yhteyttä sponsoriasioissa monien ajattelevan urheilijoiden lähtevän ilomielin tälläisiin ”sponssidiileihin” missä käydään vain vaihtokauppaa näkyvyydellä, koska niin moni urheilija tms bloggaaja sellaisiin suostuu. Valitettavasti näkyvyysseteleillä ei makseta vuokraa eikä ruokakuluja, joten se ei varsinaisesti millään lailla tue urheilu-uraa eikä ole kuin yhteistyötä parhaimmillaankaan.  Yhteistyössä ei todellakaan ole mitään vikaa siis, ja itsekin teen paljon yhteistyösopimuksia ja vielä ehdottomasti ilomielin, mutta en todellakaan anna silloin lupaa puhua itsestäni sen ja sen firman sponsoroimana urheilijana. Toivoisin siis vain hieman tarkkuutta termien kanssa meidän kaikkien sponsoreista riippuvaisten vuoksi. Yhteistyöt ovat aivan huippu tapa hyötyä tasapuolisesti ilman taloudellista panostusta tai hyötyä, kun taas sponsoroinnissa liikkuu raha, mutta myös sponsoroitavan panostus markkinoinnissa ja sponsorin näkyvyyden edistämisessä on aivan eri planeetalta.

Huippu esimerkki toimivasta yhteistyöstä: Ihana suomalainen Goodio ja heidän raakasuklaat <3 Koodilla EMILIA saat 20% alennusta heidän verkkokaupastaan: https://goodiochocolate.com

 

Täytyy tietää oma arvo ja pitää siitä kiinni, ei ole häpeä sanoa tarjouksille suoraan ei, jos niiden ei koe vastaavan omaa markkinointipotentiaaliaan. Suomalaiset ovat niin nöyrää ja itseään häpeilevää kansaa, että tämä ongelma tuntuu olevan aika erityinen juuri meille. Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa jne. Ja sitten kehdataan valittaa vielä kuinka suomalaiset urheilijat ei menesty, vaikka kenenkään ei ole mahdollista treenata ammatikseen.

 

Olen kyllä joka päivä niin kiitollinen aivan parhaille tukijoukoilleni, jotka ovat urallani mukana niin ylä- kuin alamäissäkin <3

 

Scramble everything <3

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *