Upea Islanti

Olimme viime viikolla Islannissa lomalla/treenireissulla, ja täytyy sanoa että Islanti oli ehkäpä yksi upeimpia kokemuksia ikinä. Luonto ja nähtävyydet olivat kuin toiselta planeetalta, ja ihan vain ympäriinsä ajelu oli uskomatonta kaikkine vuorineen ja vesiputouksineen tien laidalla. Kävimme aina nähtävyyksien jälkeen painimassa joka ilta, joko VBC MMA -salilla tai Mjölnir MMA:lla, ja jiujitsun taso Islannissa oli kyllä todella hyvä, etenkin kun muistaa miten vähän ihmisiä siellä asuu.

Asuimme ystävillämme Reykjavikin laidalla, ja sieltä käsin kävimme sitten ajelemassa ympäriinä tsekkaamassa nähtävyyksiä. Suunnittelimme päivät hyvin, jotta saimme aina yhdellä ajoreissulla nähtyä mahdollisimman monta kohdetta, jotka olisivat suhteellisen lähellä toisiaan tai fiksusti yhdeksi reissuksi yhdisteltävissä. Reissussa auttoi paljon, että oli islantilaisia ystäviä mukana, lähinnä kylläkin vähemmän tunnettujen paikkojen löytämisessä ja nähtävyyksien historian tuntemisessa, jokainen nimittäin siellä tuntui puhuvan loistavaa englantia. Islanti on ihan järkyttävän kallis paikka, ja esimerkiksi syömiset kannattaa suunnitella oikeasti etukäteen, muuten menee helposti yli sata euroa per päivä ihan vain syömiseen.

1.Päivä 

Reykjavik sekä Fluðirin Gamla Laugin

Ensimmäisenä kokonaisena päivänämme eli tiistaina aloitimme aamun ihanalla brunssilla Reykjavikin keskustassa yhdessä koko kaupungin vanhimmista ravintoloista, joka on öisin myös baari. Kävelimme hieman ympäri kaupunkia, joka on muuten maailman söpöin. En voi käsittää että niin pieni ja suloinen alue on jonkun maan pääkaupungin keskusta! Kävimme Reykjavikin kirkon Hallgrimskirkjan pihalla, mutta emme jaksaneet jonottaa pääsyä ylös torniin. Tämän pienen kaupunkikierroksen jälkeen lähdimme ajamaan Fluðiriin, jossa sijaitsee “salainen laguuni”, eli luonnollinen kuuma allas. Gamla laugin oli suhteellisen rauhallinen, vaikka toki muitakin turisteja paikalla oli, allas on kuitenkin iso ja sen ympärillä voi kävellä vilvoittelemassa ja katsomassa maasta pulppuavaa kiehuvaa vettä. Muutaman tunnin lillumisen jälkeen oli ihanan rentoutunut olo, tosin illan painitreenit heti perään oli vähän sellaista selviytymistä kun meinasi nukahtaa pystyyn.

 

 

2.Päivä 

Golden circle ja Keriðin kraateri

Golden circle, tai kultainen kierros, on käytännössä kolme isoa nähtävyyttä, jotka sattuvat hyvin yhden reitin varrelle; Þingvellirin kansallispuisto, Geysirien kuumat lähteet sekä Gullfossin vesiputous. Þingvellirin kansallispuistossa pääset näkemään vesiputouksen, upeita kristallinkirkkaita lähteitä sekä voit kävellä Euraasian ja Amerikan mannerlaattojen välissä. Geysirien alueella näet kuinka kuuma lähde syöksee kiehuvaa vettä metrien korkeuteen, ja Gullfossin vesiputous on todella pysähdyttävä näky, joka saa arvostamaan luonnon hurjaa voimaa. Nämä kierrettyämme kävimme kotimatkalla vielä poikkeamassa Keriðin n. 3000 vuotta vanhalla vulkaanisella kraaterilla, joka on täynnä ihanan turkoosia kirkasta vettä. Tämä päivä oli varmasti “turistein” päivä reissusta, mutta siihen on syy että kaikki Islannissa käyvät tahtovat tuon kultaisen kierroksen käydä. Vaikka paikalla olisi kuinka paljon turisteja, nähtävyydet ovat silti upeita ja koskematonta luontoa on kokoajan ympärillä. Ja ovathan nuo kaikki niin mielettömiä luontoäidin taidonnäytteitä, että mielestäni olisi typerää ne jättää näkemättä vain koska kokee olevansa liian hipsteri turistimestoille.

 

3.Päivä

Reykjavik ja Blue Lagoon

Saimme liput Blue Lagoonille keskipäiväksi, joten koska emme koko päivää tahtoneet käyttää vain yhteen asiaan, lähdimme aamulla kunnon Reykjavik-kierrokselle. Olimme toki jo siellä kävelleet jonkin verran, mutta emme niinkään ajatuksella tai erityisesti Reykjavikin nähtävyyksiä etsimällä. Aloitimme nousemalla Hallgrimskirkjan torniin, josta on upeat panoraama-näkymät koko Reykjavikin ylle. Olimme kirkolla miltei heti sen auettua yhdeksältä, joten paikalla ei ollut juurikaan muita vaan saimme ihastella näköaloja rauhassa. Kirkolta lähdimme kävelemään keskustan läpi merta kohti, ja kiersimme rantaviivaa pitkin kaupunkia. Reykjavik on ihan uskomattoman kaunis ja idyllinen pikkukaupunki, jossa jokainen rakennus on suloinen, ja joka kulman takana on joku söpö kahvila tai leipomo, ja katujen välistä näkyy merta ja vuoria. Kaupunkikierroksen jälkeen lähdimme ajamaan Blue Lagoonille, jonne on ihanan lyhyt ajomatka verrattuna lähes kaikkiin muihin kohteisiin, vain n. 30min keskustasta lentokenttää kohti. Blue Lagoon on varmaan se kaikkein turistimaisin juttu mitä Islannissa voi tehdä, mutta niin kokemisen arvoinen. Kokemusta on vaikea kuvailla, se on vain koettava. Epätodellisen sininen kuuma vesi kallioiden, laavakivien, kylmän tuulen ja tihkusateen keskellä.

 

4.Päivä

Krýsuvíkin geotermaalinen alueGrænavatn, Kleifarvatn ja Arnarkerin luola

Perjantaina halusimme päästä myös klo 12 alkaviin aamupäivän treeneihin, joten suunnittelimme yhdet lähiseudulla olevat nopeat kohteet aamupäivälle ja sitten iltapäivällä aamu- ja iltatreenien väliin. Alunperin olimme suunnitelleen vain Krýsuvíkin ja Arnarkerin, mutta aamupäivällä sattumalta ajaessamme löysimme lammen ja järven vielä lisäksi. Tämä oli ehkäpä kaikkein jännittävin ja mielenkiintoisin päivä kaikista, vaikka mikään näkemämme paikka ei ollutkaan mikään kuuluisa nähtävyys. Arnarkerin luola oli aivan huikea kokemus, olimme isossa yli 5000 vuotta vanhassa luolastossa yksin, ei ketään kilometrienkaan päässä meistä, pelkillä puhelimiemme taskulampuilla seikkailemassa luolastossa. Luola löytyy aivan keskeltä ei mitään, sinne laskeudutaan haperoita tikkaita pitkin ilman mitään suojavarusteita, ja vaikka se on valtava aukko yhtäkkiä vain maassa, sitä ei ole aidattu mitenkään, vaan se on aivan täysin siinä kunnossa kuin se on ollut jo tuhansia vuosia. Sisällä luolassa on mahdoton eksyä, koska luola ei haaraudu missään, mutta kulku on vaikeaa ja todella karmivaa. Parikin luoliin liittyvää kauhuleffaa nähneenä fiilis oli todella jännittynyt, ja luolasta lähdettyämme meillä kaikilla virtasi adrenaliini.

 

5.Päivä

Seljalandsfoss, Skogafoss ja Black sand beach

Tämä oli autossa istumisen kannalta kamalin päivä, mutta nähtävyyksiltään ehdottomasti puutuneen takamuksen arvoinen. Aloitimme kuuluisalla Seljalandsfossin vesiputouksella, jossa pääsee kävelemään putouksen takanakin. Ihan lähellä on toinenkin iso vesiputous, Skogafoss, jossa kannattaa pistäytyä myös. Vesiputousten jälkeen ajoimme Black sand beachille, jossa hiekka on todellakin nimensä mukaisesti mustaa. Rannalla on myös upeita kivi- ja kalliomuodostelmia sekä pieniä luolia.

 

VINKKEJÄ ISLANTIIN:

  • Ota hotellin sijasta airbnb tai vastaava asunto, jossa pääset tekemään ruokaa myös itse
  • Vuokraa auto, sillä muuten jää paljon nähtävyyksiä näkemättä
  • Suunnittele ajoreitit huolellisesti etukäteen haluamiesi nähtävyyksien mukaan, jotta saat käytettyä ajomatkat hyvin. Google mapsien “etsi reitin varrelta” toiminto on loistava, sillä voit etsiä matkan aikana lähistöllä olevia pienempiä nähtävyyksiä helposti ja poiketa halutessasi niissä jaloittelemaan
  • Älä tyrmää kohteita niiden turistimaisuuden vuoksi, luonto on aina luonto ja kyllä ne upeat vesiputoukset yms kannattaa nähdä vaikka siellä muutama muu olisikin kanssasi niitä ihmettelemässä
  • Älä turhaan vaihda rahaa, kortilla voi maksaa aivan kaikkialla pienimmätkin ostokset
  • Varaudu AIVAN JOKAISEEN mahdolliseen säähän. Yhtenäkin päivänä sää vaihtui t-paita-kelistä sadekuuroon ja siitä hirveään tuuleen ja takaisin aurinkoiseen keliin. Ota myös aina kaikki vaatteet mukaan lähtiessäsi nähtävyyksille, sillä keli vaihtuu aivan kokoajan. Muista myös uikkarit kuumia lähteitä ja Blue Lagoonia varten

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *