Mikä on BJJ

Lyhyesti lajista

Lajini brasilialainen jiu-jitsu on Gracien veljesten Brasiliassa kehittämä laji, joka pohjautuu paljolti judoon. Laji keskittyy matto-otteluun, eli käytännössä erilaisiin nivellukkoihin, kuristuksiin ja positioihin. Samankaltainen laji on lukkopaini, jossa on aikalailla sama idea otellessa, on vain muutamia sääntöeroja. Suurin ero lukkopainin ja BJJ:n välillä on se, että lukkopainissa ei käytetä kimonoa eli gi:tä (samantapainen ottelupuku kuin judossa; takki, housut ja vyö) vaan siinä ollaan sortseissa/trikoissa ja paidassa (kuten myös No Gi -kisoissa, jotka tosin otellaan tavallisilla BJJ:n säännöillä), sekä lukkopainissa erilaiset polveen ja jalkoihin kohdistuvat suorat sekä kiertävät lukot ovat sallittuja, kun taas bjj:ssä saa tehdä vain suoran nilkkalukon ruskeavöiseksi asti. Lukkopainissa myös pisteiden laskenta on erilaista kuin jiu-jitsussa. Itse henkilökohtaisesti tykkään enemmän painia puvun kanssa kuin ilman, ja siksi myös panostan enemmän bjj-kisoihin. Niissä menestyminen myös merkitsee minulle eniten.

BJJ:ssä on käytössä vyöarvot: valkoinen, sininen, purppura, ruskea, musta (ja punainen, mut punavöiset on harvinaisempia ja aina ihan superylimahtavia elämäntapajiu-jitsukoita). Jokaisella vyöllä tulee olla määrätty aika ennen kuin voi saada seuraavan vyön, esim sinisellä vyöllä kaksi vuotta. Kisat käydään sekä painoluokittain että vyöarvoittain, näin saadaan mahdollisimman tasavertaisia otteluita.

Itse treenaan Suomessa ollessani Lahdessa Total Centerillä ja Barretolla, jossa myös vedin vain tytöille suunnattuja bjj-reenejä, nyt Espanjaan muutettuani treenaan Torremolinoksessa Santerin ja Luken Lilius Barnatt BJJ & MMA -salilla. Tervetuloa painimaan!

Kisoista ja positioista vielä sen verran, että voittaa voi joko vastustajan luovutuksella eli taputuksella (lukot, kuristukset) tai pisteillä, joita saa eri positioista ja niihin siirtymisestä.

2 pistettä saa:
-sweepistä, eli päällä olevan vastustajan pyöräyttämisestä alle
-alasviennistä, eli esim judo- ja painiheitoista
-knee on the bellystä eli polvimountista, eli hallintaote, jossa polvi on kaverin mahalla ja saat kontrolloitua tilannetta

3 pistettä saa:

-guardin ohituksesta, guard on siis yksi bjj:n peruspositioista, jossa toisen jalat ovat vastustajan ympärillä estämässä tätä hyökkäämästä. Pisteet saa jalkojen ohituksesta esim sivusidontaan.

4 pistettä saa:
-mountista ja back mountista

Otteluissa jaetaan myös etuja, jotka ovat 1/4 pisteen arvoisia. Niitä saa hyvistä yrityksistä, esimerkiksi hyvin haetusta käsilukosta jota vastustaja joutuu puolustamaan muttei silti taputa siihen, sweep-yrityksestä tai guardin ohituksesta kaverin kääntyessä kilppariin.

Jos ei ihan selvinnyt noi termit niin suosittelen laittamaan esim. Youtubeen, sieltä löytyy kyllä vaikka mitä kaikesta.